Elemensen

Elemensen artikel

Hier zit ik dan. Met mijn billen stevig op de aarde. Op Bali. In het geurende gras. In een botanische tuin. Alles om me heen lijkt betoverd. Alsof de kleuren net een beetje helderder zijn. En de vormen nog weelderiger dan de kleuren, bijna erotiserend. Als Alice vanuit haar Wonderland nu achter een Frangipani boom zou opduiken, kijk ik niet raar op. De magische tuin grenst aan zee. Vandaag is ze rustig. Kabbelend en geruststellend. Geen mens om mij heen. Alleen. Ik. Tussen miljoenen geluiden. Geluiden van de natuur. Een gekko klimt op een overhellende Cocospalm en blijft stokstijf zitten. Hij lijkt me recht aan te kijken. In volle vastberadenheid. Er klinkt een echo als hij zijn naam luid en duidelijk aan mij verkondigt. Een regenboog aan vlinders waaiert als een harmonica uit elkaar en dan weer samen. Ze dansen van blad naar blad tussen de geurende ficussen. Ik adem diep in met mijn ogen gesloten. Dan open ik en blaas uit. Ja, ik ben er nog steeds. Wat een verademing. 

Ik kijk om me heen en neem alles in me op. Het lijkt alsof de tijd niet meer bestaat. Alsof alle elementen met me mee resoneren. Het water stroomt kalm het zwarte zand op. Op en neer, telkens als ik inadem, komt het water op. De zon danst mee in hetzelfde ritme. Weerspiegelend in miljoenen sterren op de deinende deken van de zee. Ik gris wat vulkanisch zand van het strand en houd het stevig vast. Ik heb geleerd dat je zand niet te stevig moet vasthouden. Dan glipt het door je vingers. Het doet me denken aan mijn opvoeding. Ik ontspan mijn hand. Dat voelt direct beter. 

Ik adem door, de kruidig geurende lucht dieper inhalerend. De lucht lijkt een mengelmoes van vocht, kaneel en zonlicht in zich te dragen. De elementen verenigen zich hier in alles. Ik ervaar een immense eenheid. Zonder mensen. Ik ben hier alleen, zonder man en kinderen. Maar voel me geen enkel moment eenzaam. Misschien komt dat omdat ik nu, meer dan ooit, connectie maak met alle natuur elementen. Niet alleen buiten mij, maar ook van binnen. Want eigenlijk zijn we zijn allemaal een weerspiegeling van de Elementen. Ook in ons eigen microsysteem werken ze met elkaar samen. Net als in de natuur. Ik ervaar nu meer dan ooit het speelveld van de elementen in mijn eigen systeem. Vuur, Water, Lucht, Aarde en Ruimte.. ze spelen allemaal een rol. In mijn lijf, emoties en energie. 

Onze creativiteit en kind zijn, daar zit ons vuur. Als we lekker aan het werk zijn en veel gedaan krijgen dan “vlammen” we. Het bijvoeglijk naamwoord vurig is ontegenzeggelijk verbonden aan verlangen. Niet alleen seksueel maar ook intuïtief verlangen we. Vanuit ons hart. En vanuit daar ontstaat weer creatie. Maar het Vuur is ook letterlijk aanwezig in ons lijf, in de oven van de dunne darm die ons voedsel verbrandt. 

Het denken en de intelligentie zijn verbonden met het element Lucht. Net als de adem zelf. De longen die zich keer op keer vullen en leeglopen als twee langwerpige ballonnen. Ook lucht het op om gedane zaken los te laten. Dit werkwoord heeft ook nauw verband met het element Lucht. In ons lijf wordt de dikke darm als het ultieme loslaat orgaan gezien. Ook kun je makkelijker gedachten loslaten als het fysiek ook prettig verloopt. 

Een dieper voelen, vruchtbaarheid en zorgzaamheid worden door het vrouwelijke element Water onderhouden. Maar ook de blaas en de nieren doen het nodige Waterwerk. Zij verversen en zijn selecteren met zorg het Water dat naar binnen en naar buiten stroomt. Voor 70% bestaat ons fysieke lichaam uit Water. 

Aardse eigenschappen kun je vinden in voeden, ontspannen en genieten. Een goedgevulde maag geeft rust en een veilig gevoel. De Aarde geeft houvast, een diepgeworteld vertrouwen. We worden niet voor niets door de zwaartekracht continu naar haar verwezen.

En hier in het oosten speelt het element Ether of Ruimte ook een grote rol. Dat is het meest subtiele element. Niet met ratio te bevatten, ongrijpbaar en buiten onze eigen grenzen. Ruimte die de Aarde omvat, op macro niveau. En in ons eigen systeem vind je ook ruimte. Ruimte in je denken of in beweging. Ruimte voor nieuwe ideeën. Ruimtelijk inzicht. Ruimte om over je eigen grenzen te kijken. Eindeloos en visionair.

Ieder mens is een afspiegeling van de vijf Elementen. Maar er zijn altijd een of twee elementen die de boventoon voeren. De elementen die je ontdekt in je eigen systeem, vullen elkaar aan. Soms merk je dat een Element teveel de overhand neemt, waardoor je systeem niet optimaal werkt. Je kunt de Elementen balanceren door het beoefenen van Elemental Yoga of Aryuveda. 

Jouw systeem reageert ook op de Elementen die in een ander persoon de boventoon voeren. We vullen elkaar aan. Maar we schrikken elkaar ook af, juist als we veel op elkaar lijken elementair gezien. Vuur op vuur is niet altijd praktisch. Denk aan een vergadering waarin teveel creatieven tegelijk hun ideeën willen spuien. Dat werkt niet. Veel vuur maar weinig richting. Zo kunnen Vuurmensen ook in korte tijd veel energie geven aan een project waar hun hart sneller van gaat kloppen. Maar als het Vuur te hoog oplaait, kan het ook heel snel doven. Een burn-out staat op de loer. 

En teveel Aardse types bij elkaar zorgt voor veel gezelligheid en overvloed, maar weinig beweging. De gemakzucht kan toeslaan. Aarde mensen zijn ontzettend attent en sociaal. Ze geven anderen veiligheid en vertrouwen. En je maag is altijd goed gevuld als je een avond hebt doorgebracht bij een Aards persoon. Mocht je ooit uit je huis gezet worden, is de kans groot dat een “Aardig” persoon je een plek in zijn of haar huis biedt. 

Ken je iemand die bovenmatig intelligent is? Zo iemand die lijkt op een verstrooide professor? Dan heb je een Lucht persoon tegenover je. Ze zijn slim, tikkie chaotisch en altijd in beweging. Soms lijkt het zelfs alsof ze niet helemaal met beide benen op de Aarde staan. Luchtmensen hebben meer kans op depressies. Omdat ze veelal in hun hoofd leven. Het balanceren met het Aarde element is voor hen vaak erg nuttig. Ook zoeken Luchtmensen vaak vrienden of geliefden op die veel Water bij zich dragen. Het helpt ze beter bij hun gevoel te komen en zorgzamer voor zichzelf te worden.

Vuurmensen die een beetje uitgedoofd zijn, kunnen zich aan het Element Lucht optrekken. Zuurstof laat het Vuur opleven. Een Luchtig persoon kan een Vuurmens wat energie geven. Teveel Vuur kan met het element Water worden getemperd. De zorgzaamheid, zelfreflectie en mildheid van Watermensen helpt om de essentie van het vuur weer terug te vinden. Net als de blauwe vlam in het midden van de vuurzee. 

Ruimtemensen kijken over hun grenzen heen, durven out of the box te zijn. Maar dit kan ook tot gevolg hebben dat ze te ver gaan. Over het randje. Extreme sports of drugs gebruik om letterlijk te “spacen” liggen op de loer. Als een Ruimtemens echter goed geworteld is op Aarde en alle Elementen weet te balanceren kan het een visionair, strateeg of spiritueel leider zijn.  

Ik overdenk de elementen in mijzelf, voel me momenteel vooral geaard en stevig gegrond. Stevig genoeg om volledig los te laten. Het zwarte zand in mijn hand vervliegt in de lucht en landt ergens in zee. Morgen vlieg ik terug en land ik weer thuis. Ik snuif nog een laatste keer de geuren van de wonderlijke tuin in me op. Mijn longen vullen zich met nieuwe kracht. Mijn zintuigen openen zich nog verder. Ja, het is echt waar. Alle elementen lijken zich hier in elkaar te vinden. Ze verenigen zich in elkaar. Geldt dat niet ook voor de mensen? Ja, denk ik hardop. Ookal denken we soms het tegenovergestelde, het is onze diversiteit die ons uiteindelijk in de kern met elkaar verbindt. 

Annemarie

0 Shares

Annemarie Roozenboom

Owner ChillmamaChill Annemarieroozenboom.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share